F.A.Q. Εξερχόμενων Ελλήνων Φοιτητών

 

1. Τι είναι το Πρόγραμμα Erasmus;

Το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση /ΈΡΑΣΜΟΣ αφορά τις οργανωμένες ανταλλαγές φοιτητών για αναγνωρισμένες περιόδους σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Επίσης, αφορά την παρακτική άσκηση σε οργανισμούς/ εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω Προγράμματος, το ΟΠΑ συνεργάζεται με περίπου 190 ευρωπαϊκά Ιδρύματα στους επιστημονικούς χώρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας.

 
2. Αξίζει να πάω Erasmus;

Η εμπειρία του Erasmus είναι μοναδική! Αξίζει να τη ζήσει κανείς παρά τις διάφορες θυσίες που ίσως χρειαστεί να κάνει. Τα μαθήματα που δε θα δώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου Erasmus, θα έχει τη δυνατότητα να τα δώσει στην εξεταστική Σεπτεμβρίου ή ακόμη και σε κάποια άλλη εξεταστική. Υπάρχουν δηλαδή λύσεις! Αν το ερώτημα είναι εξεταστική ή Erasmus, τότε σημειώσατε 2!

 
3. Σε ποιόν θα απευθυνθώ για να μάθω για το Erasmus;

Θα χρειαστεί να περάσεις πρώτα μια βόλτα από το γραφείο Διεθνών Σχέσεων (με το που μπαίνεις στη σχολή πρώτη πόρτα δεξιά). Εκεί θα βρεις τον κατάλογο με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται το τμήμα σου και ό,τι άλλες πληροφορίες χρειάζεσαι. Για περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων πατήστε εδώ.

 

4. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να πάει κανείς Erasmus;

 • Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
 • Υπηκοότητα ή μόνιμη κατοικία σε κράτος-μέλος της ΕΕ
 •  Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
 •  Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό)
 • Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
 •  Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.

 

5. Πώς θα επιλέξω σε ποιό πανεπιστήμιο θα πάω;

Αφού πάρεις το έντυπο με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του τμήματός σου αρχίζεις την αναζήτηση πληροφοριών στο…..internet! Μπαίνεις στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που σ’ ενδιαφέρει, κοιτάς τα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν, την εστία, πληροφορίες για τη χώρα… όλο και κάποιο θα σου γυαλίσει!

 

6. Πώς μπορώ να μάθω εντυπώσεις φοιτητών για τα ξένα πανεπιστήμια;

Μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις με παιδιά του ESN Athens AUEB, τα οποία μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με άτομα που έχουν φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για το οποίο ψάχνεις πληροφορίες.
Επίσης μπορείς να δείς τί έχουν γράψει φοιτητές για διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάνοντας κλικ εδώ.

 

7. Τα μαθήματα είναι μαζί με ντόπιους φοιτητές; Τα μαθήματα σε τι γλώσσα είναι;

Όλα αυτά εξαρτώνται από το πανεπιστήμιο και τη χώρα που θα πάτε. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στο site του κάθε πανεπιστημίου.

 

8. Πώς θα βρω διαμονή; Θα μένω σε εστία;

Για να βρείτε διαμονή απευθυνθείτε στο πανεπιστήμιο υποδοχής εάν παρέχει εστίες στους φοιτητές ή στο σύλλογο Erasmus της πόλης υποδοχής. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να σας βοηθήσει κάντε έρευνα στο Ίντερνετ. Σε περίπτωση που παρόλα αυτά δεν βρείτε πάλι κάτι μπορείτε να πάτε στη χώρα υποδοχής 2 βδομάδες νωρίτερα και να κάνετε προσωπική έρευνα, αν και τη σχετική επιλογή κρατείστε τη ως επιλογή έκτακτης ανάγκης.

Μη διστάσετε να αναζητήσετε άτομα του πανεπιστημίου σας που πήγαν στη χώρα που έχετε επιλέξει και να ζητήσετε πληροφορίες.

 

9. Μπορώ να λάβω οικονομική ενίσχυση για τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμαErasmus;

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσει το κόστος κινητικότητας (έξοδα ταξιδίου, γλωσσική προετοιμασία και διαφορά κόστους ζωής), χορηγεί υποτροφίες στους φοιτητές που έχουν επιλεγεί  να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Erasmusδιανύοντας μία περίοδο αναγνωρισμένων σπουδών στο εξωτερικό, διάρκειας 3-12 μηνών ή Πρακτικής Άσκησης διάρκειας 3 μηνών.

 

10. Τί ενέργειες μπορώ να κάνω όσο είμαι στην Ελλάδα πριν φύγω για Erasmusώστε να με διευκολύνουν στην παραμονή μου στο εξωτερικό;

 • Να έχετε φροντίσει για τα απαραίτητα  έγγραφα (π.χ. learning agreement, ταυτότητα, διαβατήριο, φωτογραφίες)
 • Να έχετε βγάλει Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης από τον ασφαλιστικό σας φορέα για να έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό.
 • Μερικές εβδομάδες πριν φύγετε να έχετε ενημερωθεί για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα επιλογής σας για να επιλέξετε σωστά τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας. Βέβαια, αρκετές φορές μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλα ρούχα από τη χώρα που θα πάτε, γλιτώνοντας έτσι πρόσθετα κιλά από τις βαλίτσες σας.
 • Η κατοχή χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας καθώς και κωδικοί για χρήση e-banking θα διευκολύνουν τις χρηματοοικονομικές σας συναλλαγές στο εξωτερικό.
 • Να αναζητήσετε νωρίς διαμονή γιατί σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας.
 • Φωτογραφική μηχανή και lap top θα είναι χρήσιμα (όχι όμως απαραίτητα)
 • Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείτε ένα headset σε συνδυασμό με ένα λογαριασμό skype ώστε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς δωρεάν.
 • Τέλος, μαθήματα μαγειρικής και καθαριότητας από την αθάνατη Ελληνίδα Μάνα θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα! Ειδικά τις πρώτες μέρες...

 

11. Γίνεται κάποια ενημερωτική εκδήλωση για το Erasmus μέσα στο χρόνο;

Το γραφείο Διεθνών Σχέσεων διοργανώνει κάθε χρόνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου ενημερωτικές εκδηλώσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους!

ESN Athens AUEB 

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ESN Athens AUEB δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση αλλαγών όσον αφορά τις απαραίτητες  προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus ή οποιαδήποτε άλλα σπουδαστικά και διαδικαστικά θέματα. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές  οφείλουν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν και να ενημερώνονται από το  Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου .